JanKoWeb: Odborný SW - TexStudio a Sumatra: inverzni hledání a zaneprázdněný program

TexStudio a Sumatra: inverzni hledání a zaneprázdněný program

Pro zobrazení přeloženého LaTeXu používám Sumatru s nastaveným dopředným i zpětným hledáním (tj. zvýrazní se v pdf oblast, na které stojí kurzor ve zdrojovém kódu a zároveň poklikem v pdf na libovolnou oblast se přenese fokus na příslušný řádek kódu).

Dlouhou dobu jsem po vzoru mnoha stránek používal k překladu a zobrazení toto:

pdflatex -interaction=nonstopmode -synctex=-1 "?am.tex"|"c:/Portable/SumatraPDFPortable/SumatraPDFPortable.exe" -reuse-instance -inverse-search """"c:\Portable\TexMakerX\texmakerx.exe""" """%%f""" -line %%l" %.pdf|dde://SUMATRA/control/[ForwardSearch("?am.pdf","?c:am.tex",@,0,0,0)] 

Fungovalo to relativně dobře, až na to, že od okamžiku překladu se na dlouhou dobu i po zobrazení pdf změnil kurzor myši v hodiny, jako že se něco děje a systém se tvářil relativně zaneprázdněně. Nicméně pracovat s tím šlo dál, i editovat kód. Jen to bylo nepříjemné.

Pokud se příkaz změnil na:

pdflatex -interaction=nonstopmode -synctex=-1 "?am.tex"|dde:///"c:/Portable/SumatraPDFPortable/SumatraPDFPortable.exe":SUMATRA/control/[ForwardSearch("?am.pdf","?c:am.tex",@,0,0,1)]||"c:\Portable\Texstudio\texstudio.exe"

(tedy se vynechalo explicitní volání Sumatry a změnilo volání dde serveru), problém se odstranil a obě hledání fungují bez problémů. Poslední příkaz "c:\Portable\Texstudio\texstudio.exe" slouží k zpětnému přenesení fokusu. Pokud tam totiž není, otevře se Sumatra a fokus okna se přenese na ní. Pokud tedy ladíte kód na určité řádce, musíte znovu kliknout na okno TexStudia. Přidáním uvedeného příkazu toto odpadá.

Rubrika Odborný SW | Tagy LaTeX, TexStudio | St 19.09.2012 | 1803x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Bezpečí je většinou pověra. Ve skutečnosti neexistuje. Život je buď odvážné dobrodružství, nebo vůbec nic."

H. Kellerová