JanKoWeb: Recenze - Úvodník (aneb pár slov k recenzím)

Úvodník (aneb pár slov k recenzím)

Pár slov ke zdejší rubrice Recenze... Aneb co v ní můžete najít a jak a proč její obsah píši... (Striktně vzato se ale nejedná jen o "pár" slov;-) )

Striktně vzato tato rubrika asi neobsahuje na slovo vzaté recenze (myšleno jako literární útvar).

Ve skutečnosti se totiž jedná spíše o čtenářsko-deníkové zápisy (hlavně ze střední školy), případně poznámky k obsahu daných děl. Důraz kladu na zajímavé myšlenky a přínos díla.

Na začátku recenze většinou (u beletrie) komentuji obsah, snažím se stručně, ale většinou se mi to nepovede:-)

Poté se věnuji formální stránce. Rozsahu, zajímavostem z hlediska literárního, žánrů apod.

Nakonec se dostávám k samotnému "hodnocení", spíše ale jen nastiňuji, co se mi líbilo či nikoli. Jak jsem již říkal, důraz kladu na přínos, hlavně tedy myšlenkový.

Na konci je občas shrnuté hodnocení;-)

Zápisy do čtenářského deníku jsem od počátku bral jako zábavu. Bylo mi dokonce řečeno, že mé zápisy mají často fejetonistickou podobu, nevímO:-)

Snažím se o to, aby to nebyl jen suchý obsah, takže se pokouším nějak čtení čtenáři (krásný slohový prohřešek, že? - pozn. autora) oživit, ať už hrou se slovy (byli jste právě svědky - pozn. autora), nebo třeba, jak jste nyní mohli sami vidět, poznámkami autora. Jindy zase vnitřním hlasem (pokud vám to připomíná závěr Čapkovi Války s mloky, tak podobnost není náhodná - pozn. autora);-D

Pokud se vám zdá, že některé pasáže obsahují narážky či citace, hlavně z divadla Járy Cimrmana, tak vás mohu ujistit, že se vám to nezdá;-)

Přeji mnoho hezkých dojmů ze čtení... ("Jako kdybys věřil tomu, že to fakt někdo bude číst..." - vnitřní hlas autora) ;-)

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Recenze, úvodník | Pá 29.05.2009 | 1740x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Bezpečí je většinou pověra. Ve skutečnosti neexistuje. Život je buď odvážné dobrodružství, nebo vůbec nic."

H. Kellerová